Mad på Malta
Hvad spiser man på Malta? Alt om Mad på Malta: Gastronomi, nationalretter, desserter, Maltas brød og kager, øl og vin på Malta
Der er mere smag i Malta end nogensinde. Det fedtede engelske køkken er trængt på retur, og det særlige Malta-mix er i højsæde. Det er middelhavsk, men det er også alt muligt andet. Og brødet og vinen er uovertruffent.
Malta er ikke kendt som noget kulinarisk eventyr. Menuerne på de store restauranter har været domineret af turistmad, ikke mindst den engelske med grillmad, chips, toast og udkogte grøntsager. Mange gengangere vælger derfor hotellejligheder, hvor de selv kan lave mad. Men det er ikke nødvendigt længere. Udvalget af god mad og kvalitets-restauranter er eksploderet, så man stort set kan smage alle slags køkkener. Og det er bestemt også værd at smage på det maltesiske.
Maltas køkken er helt sit eget. Stærkt inspireret af naboer og invaderende fjender gennem tiderne. Meget italiensk, men også arabisk, græsk, mellemøstligt og engelsk. Tilsammen får man det særegne Malta-mix. Hvis man vil have en lynindgang, så bestil en Malta Platter til frokost: Kapers, soltørrede tomater, oliven og gedeoste. Dertil søer af olivenolie og nybagt brød. Eller nyd aljotta, en krydret fiskesuppe med tomat og løg. Så er ganen indstillet – og til middag gå ombord i nationalretten kanin, fenek, serveret i forskellige saucer med spaghetti - eller som tærte. Fisk? Sværdfisk, Pixxispad, grillet med tomat og oliven, smelter på tungen. Eller lampuki, en markrel stegt i olivenolie eller som tærte. Der produceres olivenolie som på romernes tid. Der er 10-12 olivenolie-dyrkere på øen, og den smager himmelsk.
Malta-livretter:
Bragioli, en slags benløse fugle, tynde skiver kød rullet omkring en fars af brød, bacon, hårdkogte æg og persille, braiseret i rødvin
Brodu, suppe kogt på oksekød og tilsat roer og selleri.
Brungiel, auberginer, maltesernes yndlings, serveret med fyld af små kødstykker, tomatpuré og semulje.
Kawlata, grønsagssuppe kogt på svinebryst
Kusksu, suppe med hestebønner og pasta, serveret med ost, som smelter i den varme suppe
Ministra, en variation af den italienske minestrone, men mere fyldig med et væld af grøntsager, bønner og pasta.
Pastizzi, butterdejspakker med fyld, fx ricottaost eller ærtemos.
Ravjuli, ravioli med fyld, fx gedeost.
Ross il-Forn, ris bagt med små kødstykker, æg og ost.
Soppa tal-armla, grønsagssuppe serveret med pocheret æg og ost
Timpana, lange, runde og tykke pastastrimler, lever, løg, blød- og hårdkogte æggestykker bagt i en kageform.
Qarabali mimmli, små græskar farseret med hakket kød og persille
Qarnita, småstykker af blæksprutter i en blanding af oliven, løg, nødder, rosiner og ærter.
Bragioli, en slags benløse fugle, tynde skiver kød rullet omkring en fars af brød, bacon, hårdkogte æg og persille, braiseret i rødvin
Brodu, suppe kogt på oksekød og tilsat roer og selleri.
Brungiel, auberginer, maltesernes yndlings, serveret med fyld af små kødstykker, tomatpuré og semulje.
Kawlata, grønsagssuppe kogt på svinebryst
Kusksu, suppe med hestebønner og pasta, serveret med ost, som smelter i den varme suppe
Ministra, en variation af den italienske minestrone, men mere fyldig med et væld af grøntsager, bønner og pasta.
Pastizzi, butterdejspakker med fyld, fx ricottaost eller ærtemos.
Ravjuli, ravioli med fyld, fx gedeost.
Ross il-Forn, ris bagt med små kødstykker, æg og ost.
Soppa tal-armla, grønsagssuppe serveret med pocheret æg og ost
Timpana, lange, runde og tykke pastastrimler, lever, løg, blød- og hårdkogte æggestykker bagt i en kageform.
Qarabali mimmli, små græskar farseret med hakket kød og persille
Qarnita, småstykker af blæksprutter i en blanding af oliven, løg, nødder, rosiner og ærter.
Dessert
Der er mange søde tænder på Malta, og masser at friste dem med. De elsker kager og is, faktisk findes der ikke noget land, der spiser så meget is pr. indbygger. Isen er meget italiensk inspireret. Som snacks spiser man gerne friturestegte dadler. Eller man kan nyde:
Figolli, mandelsmåkager med citron, som især bages til festa
Helwa tal-tok, en klump af sesamfrø, sukker og mandler
Kannoli, en rørformet kage med fyld af ricotta, frugt eller mandler
Mqaret, friturestegte kager med daddelfyld
Prinjolata, sød hvid kage med kirsebær og nødder
Qaghag tal ghasel, Maltas julekage, en krans med honningfyld
Qubbajt, nougat med nødder
Der er mange søde tænder på Malta, og masser at friste dem med. De elsker kager og is, faktisk findes der ikke noget land, der spiser så meget is pr. indbygger. Isen er meget italiensk inspireret. Som snacks spiser man gerne friturestegte dadler. Eller man kan nyde:
Figolli, mandelsmåkager med citron, som især bages til festa
Helwa tal-tok, en klump af sesamfrø, sukker og mandler
Kannoli, en rørformet kage med fyld af ricotta, frugt eller mandler
Mqaret, friturestegte kager med daddelfyld
Prinjolata, sød hvid kage med kirsebær og nødder
Qaghag tal ghasel, Maltas julekage, en krans med honningfyld
Qubbajt, nougat med nødder
Brød
Maltas brød er verdensberømt. De lokale ved, hvornår byens bager er klar med frisk brød, og så begynder køerne – gerne ca. kl. 11.30. Malteserne spiser kun brød, der lige er kommet ud af ovnen. Der er forskellige slags, men hverdagsbrødet er hvidt og meget hårdt bagt med knasende sprød skorpe og et saftigt, sejt indre. Prøv brød-specialiteten: Hobz biz-zejtr, brød gnubbet i tomater, så det er helt lyserødt og derefter toppet med tomater, kapers og tun, eventuelt oliven.
Maltas brød er verdensberømt. De lokale ved, hvornår byens bager er klar med frisk brød, og så begynder køerne – gerne ca. kl. 11.30. Malteserne spiser kun brød, der lige er kommet ud af ovnen. Der er forskellige slags, men hverdagsbrødet er hvidt og meget hårdt bagt med knasende sprød skorpe og et saftigt, sejt indre. Prøv brød-specialiteten: Hobz biz-zejtr, brød gnubbet i tomater, så det er helt lyserødt og derefter toppet med tomater, kapers og tun, eventuelt oliven.
Støt guiden med drikkepenge på MobilePay på 20216673
Drikke på Malta
Øl
Alle internationale mærker kan købes, men Maltas Farson’s brygger udmærket øl. Den dominerende Cisk Lager (udtales tjesk) minder meget om en almindelig dansk pilsner – lager betyder pilsner på engelsk. Hopleaf er en mørkere lokal øl, også udmærket. Der er også flere interessante mikrobryggerier, fx Lord Chambray på Gozo og The Brew i Sliema.
Vin på Malta
Malta producerer masser af vin – rød, hvid og rosé. Billig bællevin prægede hylderne i mange år, men nu er der kommet kvalitet. Af de bedre kan nævnes: Marsovin (en god medio hvidvin, som de fleste kan lide). Den hvide og røde Lacryma Vitis er også meget populær. La Valette Superieur er en rødvin, der nærmer sig en god, fransk Bordeaux. Verdala er en god, tør hvidvin. Meridiana og Camilleri regnes for de bedste maltesiske vinhuse, men der er også mindre, der bestemt gør en god indsats. Besøg dem og få en tår, når du er på udflugt. Man laver også flere likører: Tamakari er en krydret sag, mens limuncell er en citronlikør, der skal drikkes iskold. Zeppis er med honning, anis og fennikel.
Sodavand
Malteserne drikker mere sodavand end alle andre. Især den lokale Kinnie, en bittersød appelsinvand, tilsat maltesiske urter. Den er også god til spiritus. Men derudover kan man købe Coca Cola og det hele.
Kaffe og te
Kaffe og te drikkes flittigt, og man har lige så mange variationer som hjemme. Vil man bare have almindelig kaffe med mælk, så bed om white coffee. Sort kaffe hedder black coffee, og det laves næsten altid med Nescafe. Derudover serverer man en helt perfekt espresso på cafeerne.
Alle internationale mærker kan købes, men Maltas Farson’s brygger udmærket øl. Den dominerende Cisk Lager (udtales tjesk) minder meget om en almindelig dansk pilsner – lager betyder pilsner på engelsk. Hopleaf er en mørkere lokal øl, også udmærket. Der er også flere interessante mikrobryggerier, fx Lord Chambray på Gozo og The Brew i Sliema.
Vin på Malta
Malta producerer masser af vin – rød, hvid og rosé. Billig bællevin prægede hylderne i mange år, men nu er der kommet kvalitet. Af de bedre kan nævnes: Marsovin (en god medio hvidvin, som de fleste kan lide). Den hvide og røde Lacryma Vitis er også meget populær. La Valette Superieur er en rødvin, der nærmer sig en god, fransk Bordeaux. Verdala er en god, tør hvidvin. Meridiana og Camilleri regnes for de bedste maltesiske vinhuse, men der er også mindre, der bestemt gør en god indsats. Besøg dem og få en tår, når du er på udflugt. Man laver også flere likører: Tamakari er en krydret sag, mens limuncell er en citronlikør, der skal drikkes iskold. Zeppis er med honning, anis og fennikel.
Sodavand
Malteserne drikker mere sodavand end alle andre. Især den lokale Kinnie, en bittersød appelsinvand, tilsat maltesiske urter. Den er også god til spiritus. Men derudover kan man købe Coca Cola og det hele.
Kaffe og te
Kaffe og te drikkes flittigt, og man har lige så mange variationer som hjemme. Vil man bare have almindelig kaffe med mælk, så bed om white coffee. Sort kaffe hedder black coffee, og det laves næsten altid med Nescafe. Derudover serverer man en helt perfekt espresso på cafeerne.